Info kunyit hitam Black G

Kunyit Hitam atau Halia Hitam?

Kunyit hitam Black G ni sebetulnya adalah halia hitam (Black Ginger). Nama saintifiknya ialah Kaempferia Parviflora. Tapi di Malaysia ni orang lebih suka panggil kunyit hitam. 

Kunyit Hitam Black G
Black Ginger Kaempferia Parviflora

Kajian Awal

Kunyit hitam Black G bermula seawal tahun tahun 2010, dimana Dr Zuraida Ab Rahman yang kini merupakan Pegawai Penyelidik Prinsipal Pusat Penyelidikan Bioteknologi dan Nanoteknologi MARDI telah memulakan kajian  dengan melakukan R&D selama hampir lima tahun bagi menghasilkan anak pokok kunyit hitam melalui kaedah tisu kultur.

Teknologi ini telah berjaya menghasilkan 3000 anak benih pokok daripada satu pokok tunggal. Kejayaan menghasilkan benih pokok dan penyelidikan  terhadap kandungan bioaktif fitokimia dalam kunyit hitam ini telah menarik minat Black G Sdn Bhd menjalinkan kolaborasi bagi membangunkan produk berasaskan kunyit hitam.

Kejayaan Dr Zuraida menghasilkan anak benih kunyit hitam
Kejayaan Dr Zuraida menghasilkan anak benih kunyit hitam melalui kaedah Tisu Kultur.

Laporan daripada RTM TV1 mengenai kejayaan kajian MARDI terhadap kunyit hitam.

Kolaborasi Black G & MARDI

Black G Sdn Bhd adalah sebuah syarikat Bumiputera yang ditubuhkan hasil daripada permuafakatan dua orang sahabat iaitu Tuan Haji Kamaruzaman Muda dan Tuan Haji Mohamad bin Jusoh.

Hasrat mereka adalah untuk menjadi pelopor nutraceutical premium di Malaysia dengan menghasilkan produk-produk kesihatan yang berkualiti tinggi di samping mengutamakan keselamatan pengguna.

Setelah beberapa perbincangan dibuat, pada tahun 2016, termenterai perjanjian kolaborasi di antara Black G Sdn Bhd bersama MARDI (Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia).

Tujuan kolaborasi ini di bawah tajuk “Evaluation, development and up-scaling of black ginger based product” yang diketuai oleh Dr Zuraida Ab Rahman sendiri adalah demi merealisasikan hasrat untuk menghasilkan produk bagi membantu mengekalkan dan memperbaiki kesihatan dan kesejahteraan sejagat.

Black G dan MARDI

Kolarborasi Black G dan Mardi

Produk yang dihasilkan Black G

Dengan dana yang disalurkan oleh Black G Sdn Bhd, Dr Zuraida bersama pasukannya telah melakukan penyelidikan hampir dua tahun lagi khusus bagi menghasilkan ekstrak dan seterusnya produk yang berkualiti tinggi daripada kunyit hitam ini. Penyelidikan ini telah menghasilkan empat rangkaian produk terawal yang dinamakan sebagai:

  • Black G Capsule Pure Extract
  • Black G Black Ginger PLUS Liquid
  • Black G Coffee  Premix
  • Black G Energy G Plus

Boleh lihat detail produk di >>Catalog

Pada tanggal 13 Disember 2017, Black G dan MARDI telah mengadakan majlis pelancaran dan perasmian empat produk kesihatan yang berasaskan kunyit hitam tersebut sempena Malaysia Commercialisation Summit 2017.

Rangkain produk kunyit hitam Black G
Rangkain produk kunyit hitam Black G
Majlis Pelancaran Produk Black G
Pelancaran Black G 2

Majlis Pelancaran Produk Black G

Pencapaian Anugerah

Produk-produk ini telah mendapat sambutan yang amat baik dan ini terbukti dengan hasil daripada R&D dan inovasi produk berasaskan kunyit hitam yang berkualiti tinggi ini, banyak  anugerah yang telah dimenangi antaranya di:

  • Pameran Antarabangsa Penciptaan, Inovasi & Teknologi Malaysia 2018 (ITEX 2018) / Pameran Teknologi Malaysia 2018 ITEX 2018 Anugerah pingat Perak
  • Persatuan Saintis Penyelidik Malaysia (MARS) Anugerah Pingat Emas
  • Promosi Penciptaan Korea (KIPA) Anugerah Khas
  • Hari Inovasi Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Anugerah Emas
  • Anugerah Saintis Muda/ Produk Paling Inovatif
  • Anugerah Saintis Muda: Kategori Inovasi

 

Khasiat Kunyit Hitam Black G

Khasiat kunyit hitam Black G ni amatlah banyak. Dan jika kita Google dan taip Kaempferia Parviflora, kita boleh lihat berapa banyak jurnal-jurnal kajian perubatan telah diterbitkan berkenaan kunyit hitam ini.

10 khasiat kunyit hitam Black G dalam pemakanan seharian kita

Berikut disenaraikan 10 khasiat kunyit hitam kepada kita.

1. Makanan Anti Keradangan yang baik. Kunyit hitam adalah bersifat anti oksidan yang tinggi yang baik untuk tubuh kita melawan keradangan.

2. Mengurangkan risiko sakit otot

3. Mengurangkan sakit kepala dan perut

4. Meningkatkan kekuatan otot

5. Melancarkan pengaliran darah

6. Mengawal gula dalam darah

7. Membantu mengimbangi tahap hormon dan haid bagi wanita

8. Meningkatkan kekuatan dan tenaga, mengurangkan keletihan

9. Membantu sistem penghadaman

10. Kesan anti kanser yang baik

Khasiat kunyit hitam Black G

Khasiat Kunyit Hitam Black G

Kajian mendapati kandungan antioksidan dimethoxyflavone yang tinggi  di dalam kunyit hitam Black G

Jadikan Kunyit Hitam Black G amalan pemakanan seharian

Pernah tak rasa selalu pening kepala, ataupun duduk sekejap dah kebas-kebas kaki, jalan sikit dah sakit-sakit lutut, badan rasa lemah semacam, asyik letih dan mengantuk?

JANGAN DIBIARKAN BERLARUTAN. BUAT PEMERIKSAAN DOKTOR SEGERA SERTA UBAH GAYA HIDUP DAN PEMAKAN KITA

Tak dinafikan agak mencabar untuk kita menjaga kesihatan di zaman yang moden ini.

Yerlah, dalam sehari berapa sudu gula kita telan? Berapa banyak makanan segera yang kita kunyah? dan berapa lama dah kita ambil makanan tersebut? Sejak kecil lagi kan?

Jadi tak hairanlah macam-macam jenis penyakit yang muncul sekarang ini walaupun diusia muda.

Cukuplah, kita mampu ubah apa yang kita makan.

Ingat pesan Rasulullah s. a. w

Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: “Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan.” (Riwayat ad-Dailami)

Sesuatu yang boleh kita amalkan untuk improve atau kekalkan kesihatan kita adalah dengan memperbanyakkan makan makanan yang asli atau  semula jadi.

Herba-herba,ulam-ulaman,itu semua adalah bagus untuk badan. Tentulah senaman tu penting juga kan.

Oleh kerana MARDI dan Black G ni telah pun siapkan produk herba kunyit hitam ini dalam bentuk kapsul, jadi mudahlah bagi kita untuk amalkan pemakan herba tanpa perlu bersusah payah untuk tanam dan sebagainya.

Kunyit hitam Black G adalah pemakanan anti oksidan yang tinggi dan ianya sesuai untuk golongan remaja dan dewasa. 

Jadi jangan ingat kunyit hitam ni untuk orang yang sakit sahaja yer. Orang yang sihat harus lebih lagi kena menten kan kesihatan.

Best Seller

Kunyit Hitam Black G Kapsul

Kandungan 100% pure ekstrak kunyit hitam yang berkualiti.

Kunyit Hitam Black G Kapsul

3 Ciri utama Kunyit Hitam Black G Kapsul

SELAMAT & BERKUALITI

Produk-produk yang dihasilkan DIJAMIN SELAMAT DAN BEBAS DARI BAHAN-BAHAN TERLARANG. Semua produk yang dihasilkan adalah kajian bersama MARDI dan ia akan terus dipantau oleh pihak MARDI agar tiada bahan-bahan terlarang ditambah ataupun dimanipulasi.

BERKESAN

Pengambilan Kapsul Black G secara berterusan menunjukkan hasil yang sangat positif dan apabila diambil pada dos yang mencukupi untuk beberapa hari, keputusan yang mengagumkan dapat diperhatikan. Berkesan dalam masa 30-60 minit, tahan sehingga 24 jam

MUDAH

Pengambilan Kapsul Black G cuma 1 biji sehari selepas makan

Apa pengalaman mereka?

Testimoni-Black-G-1

Jadi jangan tunggu lagi

Dapatkan segera !

*PENAFIAN: Keberkesanan produk ini bergantung kepada kesesuaian individu. Setiap hasil dari penggunaan adalah berbeza bagi setiap individu. Produk ini akan memberi kesan terbaik sekiranya pengguna mengamalkan dengan cara betul berdasarkan banyak testimoni yang diperolehi. Kita berikhtiar, tuhan yang menyembuhkan.