Gout-2

Kunyit hitam dan derita pesakit Gout

WhatsApp yang diterima sangat terkesan di hati. Manakan tidak, customer inilah yang seringkali didoakan agar beliau kembali sembuh.

“Khairul doakan saya sembuh yer..”

” Baiklah,,sabar yer..doa banyak-banyak” Itulah ayat yang mampu saya balas untuk motivasikan dirinya.

Namanya Encik F. Umur Encik F ni baru mencecah empat puluh lima tahun namun sudah empat tahun beliau menjadi OKU berkerusi roda akibat terkena gout. Kedua jari tangan dan kakinya membengkak. Sendi-sendinya terasa lemah untuk beliau berdiri. Penyakit goutnya memang doktor beritahu antara yang paling serius di Malaysia.

Hampir berputus asa

Bila first time tengok gambar tangan dan kakinya,,saya jadi terkejut. Masyallah…ini ke sakit gout. Memang bengkak yang amat.. Saya pernah tanya kawan saya pesakit gout tapi tidaklah seperti Encik F,, sakitnya macam mana? kawan tu cakap,, seperti kau nak gerak tapi ada kaca di sendi.. bayangkan…. taktau lah Encik F ni rasa macam mana…Allah…ia membuatkan kita syukur dan insafi pada diri sendiri.

Namun beliau hanya pasrah tapi hampir-hampir berputus asa. Ubat-ubatan hospital sudah lama tidak diambil. Kecewa kerana tiada kesan ketara. Ubat ditelan hanya sekadar menahan sakit bukan untuk menyembuhkan.

Saya tanya dia,,mana tahu pasal kunyit hitam Black G?

Daripada FB, dia tertarik dengan iklan tentang penemuan terbaru hasil kajian MARDI mengenai kunyit hitam. Sedutan sebahagian daripada berita RTM amat menarik perhatian . Sepatah demi sepatah perkataan yang keluar daripada pemberita RTM tersebut mengenai produk kunyit hitam Black G seolah-olah memberi sinar baru katanya.

Encik F terus mencari maklumat lanjut tentang kunyit hitam Black G ini. Dia yakin ada sesuatu pada produk ini yang mungkin boleh menyembuhkannya. Khasiat kunyit hitam iaitu antara lain sebagai anti keradangan sangat menarik minat Encik F.

Ok,,dia dah study dulu..senanglah macam tu.. tak payah nak terangkan lebih-lebih,,dia lagi banyak tahu khasiat kunyit hitam ni macamana. Selepas terangkan cara makan terus dia sambar 1 botol kapsul. Namun saya pesan juga pada dia,,kalau nak cuba boleh dan anggaplah ini sebagai ikhtiar untuk kesembuhan penyakit,,jangan letak harapan terlalu tinggi,, apapun Allah jua yang sembuhkan,,jika tidak serasi tinggalkan.. dia juga paham..Insyallah

Kesan seawal seminggu

Selang beberapa hari selepas itu,, Whatsapp masuk dan dari Encik F

“Assalamualaikum Khairul”

Seram sejuk bila saya dapat mesej dari dia,,ntah kenapa..

“Bila saya makan Black G ni makin bengkaklah?”

Aah sudah…saya cakap kat dia,,jika tak tahan tak perlulah makan,,stoplah..jangan paksa diri

“Eh tak boleh Khairul,,memang rasa sakit tapi saya rasa macam ada kesan positif..saya rasa sendi-sendi yang kecil makin kuat. Rasa kristal tu macam pecah”

Ok Alhamdulillah,,kalau macam tu. Pada saya hanya pesakit yang dapat rasa sendiri apa perubahan pada badannya.

Saya dan Encik F rasa yakin bahawa itu adalah tindakbalas healing crisis.

Nanah dan lendir keluar

Kini setelah bulan yang ketiga, dan sudah 3 botol kapsul Encik F repeat, dia dapat rasakan perubahan yang ketara. Jari-jari tangan dan kakinya yang membengkak mengeluarkan banyak nanah dan lendir. Bengkaknya semakin menyusut. Saya tengok gambarnya dah tak seteruk yang dulu.

Tapi yang paling menyeronokkan, baru baru ni dia Whatsapp

“Khairul,,saya dah boleh berdiri”

Biar betul?

Terkejut saya dan tak sangka.. Allahuakbar.. syukur banyak-banyak.

Yer betul, kini Encik F mampu untuk berdiri dan mula bertatih beberapa langkah. Alhamdulillah,,seronok betul dia,,saya pun seronok juga.

Asbab kapsul kunyit hitam Black G ini, benar-benar telah memberikan satu sinar baru pada Encik F. Benarlah sabda Nabi SAW “Setiap penyakit ada ubatnya. Apabila ubat tersebut sesuai dengan penyakit, maka ia akan sembuh dengan izin Allah” (Sahih Muslim no 2204)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *